Κεφάλαιο 7 – Η ρουτίνα είναι μια βρώμικη λέξη

Κορονοϊός. Μπορεί να ήρθες και να έκατσες, αλλά είσαι ευπρόσδεκτος να φύγεις τώρα.

Η έλευση της πανδημίας μας εξέπληξε όλους. Κανείς δεν ήταν πραγματικά προετοιμασμένος για μια τέτοια κρίση που θα ταρακουνούσε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια οικονομική κρίση από την άλλη μεριά, είναι κάτι που μπορεί κανείς να αναμένει μία φορά κάθε λίγα χρόνια. Συνήθως φέρνει πολλές ευκαιρίες και μπορεί ακόμη και να είναι υγιές για τη λειτουργία του οικονομικού μας συστήματος.

Κάθε 10-15 χρόνια υπάρχουν μειώσεις που δείχνουν την έλευση μιας οικονομικής κρίσης. Αλλά για κάτι τόσο μεγάλο όσο μια πανδημία, δεν υπάρχουν καθόλου προκαταρκτικά σημάδια και προκύπτει από το πουθενά. Έτσι, φυσικά, όλοι αιφνιδιαστήκαμε.

Αυτή η υγειονομική κρίση οδήγησε άμεσα σε οικονομική κρίση και για εμάς υπήρχαν πολλά σχέδια έτοιμα για αυτό που κάνουμε σε περιόδους κρίσης. Νομίζω ότι σε τέτοιες στιγμές ο κόσμος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Είναι εκείνοι που θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση και εκείνοι που θα επηρεαστούν από τις συνθήκες και θα έχουν τη ζωή τους υπαγορευμένη από αυτές.

Ήταν σαφές για εμάς ότι ανεξάρτητα από το σε ποια κατηγορία θα ανήκαμε στην προσωπική μας την ζωή, η επιχείρηση έπρεπε να είναι στην κατηγορία που εκμεταλλεύεται την κατάσταση.

Είχα καθήκον απέναντι σε όλους τους επενδυτές μου. Να συνέλθω όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να συνεχίσουν τα πράγματα να προχωρούν. Αυτό με οδήγησε να μετακομίσω μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Η εργασία εξ αποστάσεως μπορεί να είχε λειτουργήσει καλά πριν από την έλευση της πανδημίας (ακόμα και τότε συνήθιζα να επισκέπτομαι την πόλη ορισμένες φορές, αλλά όχι τόσο συχνά), αλλά τώρα έπρεπε να σταματήσω και να είμαι παρόν για να μπορέσω να ωθήσω ακόμα περισσότερο την ομάδα.

Αυτή η πανδημία αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει μια ευκαιρία. Και επειδή με κάνει ήδη να χάνω χρήματα, θέλω να είμαι αυτός που θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία μόλις δημιουργηθεί στην αγορά (προς έκπληξή μου χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να αρχίσουν να προκύπτουν οι ευκαιρίες).

Όλες οι επιχειρήσεις πέφτουν, αλλά δεν σηκώνονται και αναδιοργανώνονται όλες. Για εμάς ήταν σημαντικό να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Για να το κάνουμε αυτό έπρεπε να κάνουμε πολλές αλλαγές. Η μετακόμισή μου στην Ελλάδα απελευθέρωσε πολύ χρόνο για να εντοπίσουμε συμφωνίες. Κάναμε μια προσαρμογή στον αριθμό των εργαζομένων που θα ερχόταν σε κάθε έργο, προκειμένου να αποφύγουμε όλη η ομάδα να αρρωστήσει και να μείνει ανενεργή λόγω κορονοϊού. Χωρίσαμε τις ανακαινίσεις σε κάψουλες ανάλογα με την περιοχή εκτέλεσης, γεγονός που οδήγησε σε πολύ πιο αργές εργασίες που απαιτούσαν καλό προγραμματισμό. Όλοι έπρεπε να ακολουθήσουν το πρόγραμμα και να ξέρουν ακριβώς πότε να έρθουν και πότε να φύγουν από το έργο.

Στο τέλος αυτής της περιόδου, είχαμε μόνο δύο κρούσματα covid σε όλη την ομάδα μας. Για μένα αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη εκείνη την περίοδο.

 

Σας περιμένω στο επόμενο κεφάλαιο,

Gal Rubin