Νέες κατασκευές στη Θεσσαλονίκη. Τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη της πόλης μας; Q &A με τον συνιδρυτή μας Gal
Καθίσαμε με τον συνιδρυτή μας Gal και μιλήσαμε για νέες κατασκευές στην πόλη, γιατί βλέπουμε να αυξάνονται τώρα και τι σημαίνει αυτό για τον τομέα των ακινήτων.

 

Ε: Πώς επηρεάζουν οι νέες κατασκευές στην πόλη τον τομέα των ακινήτων;

Απ.: Πρώτον, ας καταλάβουμε ότι με τις νέες κατασκευές αναφερόμαστε γενικά στην έννοια της ανάπτυξης της πόλης. Οι νέες κατασκευές μπορεί να κυμαίνονται από την κατασκευή ενός σταθμού μετρό έως την βελτίωση του υπάρχοντος αεροδρομίου. Αλλά μπορούν επίσης να αναφέρονται σε ανακαινίσεις, κατασκευές νέων ξενοδοχείων και διαμερισμάτων.

Όταν παρατηρούμε ότι υπάρχει ανάπτυξη στην πόλη, ελέγχουμε αρχικά τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει. Μπορεί να προκύπτουν ερωτήσεις όπως: Γιατί κατασκευάζουν νέους δρόμους στην πόλη για παράδειγμα; Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ντόπιων; ‘Η εργάζονται για τη βελτίωση του τουριστικού τομέα; Όποιες αλλαγές και να πραγματοποιούνται, γίνονται πάντοτε με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η ποιότητα ζωής των ντόπιων και ο τουριστικός τομέας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για αλλαγές και βελτιώσεις. Η ανάπτυξη του νέου μετρό και οι αερολιμενικές κατασκευές για παράδειγμα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ντόπιων αλλά και μεταβάλλουν την εμπειρία των τουριστών όταν επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που οι τουρίστες φτάνουν εδώ θα έχουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία σε σύγκριση με πριν από 8 χρόνια. Θα φτάσουν σε μια πολύ καλύτερη εγκατάσταση αεροδρομίου, θα χρησιμοποιήσουν το μετρό για να φτάσουν στον προορισμό του ξενοδοχείου τους κ.λπ. Επίσης, υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουμε στην πόλη σήμερα. Από τα νέα καταστήματα μέχρι τα νέα εστιατόρια, η Θεσσαλονίκη προσφέρει πολλά περισσότερα. Με αποτέλεσμα οι τουρίστες να επιλέγουν να μείνουν 3 –4 ημέρες περισσότερο από ό, τι θα έκαναν παλιά. Έτσι, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό καταλήγει να επενδύεται στην πόλη βοηθώντας στην ανάπτυξη της εταιρείας μας καθώς και στην επέκταση της συνολικής αγοράς ακινήτων.

 

 

Ε: Δηλαδή, οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για περισσότερες ημέρες και ξοδεύουν ενδεχομένως και περισσότερα χρήματα εδώ, έχουν θετική επίδραση σε εμάς;

Απ.: Ναι φυσικά. Τώρα που ο τουριστικός τομέας έχει ανακάμψει και μάλιστα ξεπεράσει τους αριθμούς του παρελθόντος, βλέπουμε ένα αυξημένο χρηματικό ποσό να ρέει στην πόλη. Όποιος τουρίστας θα έρθει εδώ και θα επισκεφθεί διάφορα καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ κλπ. θα αφήσει χρήματα που θα τονώσουν την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό βλέπουμε τόσα πολλά νέα καταστήματα να ανοίγουν, ιδιώτες να παίρνουν πρωτοβουλίες και να δοκιμάζουν νέα πράγματα, πολλές εκδηλώσεις, νέες κατασκευές, κλπ. Μπορούμε να παρατηρήσουμε μια άνοδο και ανάπτυξη.

Θυμάμαι όταν πρωτοήρθα εδώ, περπατούσα στις γειτονιές και έβλεπα κλειστά καταστήματα και αχρησιμοποίητα ακίνητα. Υπήρχε μια γενική ακινησία. Τώρα, περνάω από τις ίδιες γειτονιές και παρατηρώ ότι για παράδειγμα ένας δικηγόρος έχει ανοίξει ένα νέο γραφείο ή υπάρχει ένα νέο κατάστημα που γιορτάζει τα εγκαίνιά του. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που εισρέουν στην πόλη από τους ξένους ενισχύουν την οικονομική κατάσταση των ντόπιων, έτσι ώστε κατά συνέπεια να αρχίζουν οι ίδιοι να σκέφτονται για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη νέων εταιρών κ.λπ. Είναι όλα σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση που έχει ήδη επηρεάσει την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αλλά θα την επηρεάσει ιδίως τα επόμενα 3-4 χρόνια.

 

Ε: Αυτή η ανάπτυξη που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, και στην Ελλάδα γενικότερα, προέρχεται μόνο από το εξωτερικό και από ξένους επενδυτές; Ή συμμετέχουν και οι ντόπιοι σε αυτό; Με άλλα λόγια οι ντόπιοι επωφελούνται και αυτοί από αυτό;

Απ.: Εννοείται πως τα χρήματα που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, προήλθαν μόνο από το εξωτερικό. Αν πάρουμε την εταιρεία μας ως παράδειγμα, Progreece, ξεκινήσαμε εδώ ως ξένοι. Αλλά συνεργαζόμαστε μόνο με ντόπιους. Οι κατασκευαστές μας είναι Έλληνες, οι δικηγόροι μας είναι Έλληνες, οι συμβολαιογράφοι μας, οι υπάλληλοί μας… όλοι προέρχεται από εδώ. Έτσι, παρόλο που είμαστε ξένοι επενδυτές, συνεργαζόμαστε μόνο με ντόπιους και ως συνέπεια γίνονται και εκείνοι μέρος της ανάπτυξης. Είτε με τη μορφή υψηλότερων μισθών είτε αυξημένων ευκαιριών που εμφανίζονται.

Οπότε ναι, πιστεύω ότι ακόμη και αν τα χρήματα προέρχονται από ξένους επενδυτές, τελικά έχουν αντίκτυπο στον τοπικό πληθυσμό. Τα χρήματα αυτά παραμένουν στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης, ενισχύουν την οικονομική κατάσταση των κατοίκων και μπορούν τελικά να χρησιμοποιηθούν για αυξημένες πρωτοβουλίες και νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Ίσως μέχρι στιγμής αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση για την οποία μιλώ να μην είναι ιδιαίτερα ορατή, αλλά θα είναι σίγουρα τα επόμενα χρόνια. Οι ντόπιοι θα αρχίσουν να την αισθάνονται όλο και περισσότερο.

 

Ε: Τώρα που το ανέφερες έχω δει τόσα νέα καταστήματα και ανθρώπους στην πόλη τον τελευταίο καιρό. Σε σύγκριση με το όταν ήμουν εδώ ως φοιτήτρια  που υπήρχαν λίγοι έως καθόλου τουρίστες, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Παρατηρώ περισσότερους τουρίστες και νέες εκδηλώσεις να συμβαίνουν. Η Θεσσαλονίκη φαίνεται να είναι πιο ζωντανή γενικά.

Απ.: Φυσικά. Αυτό είναι επίσης αυτό που κοιτούσαμε και ερευνήσαμε πριν ξεκινήσουμε την εταιρία μας εδώ. Μπορεί να ήρθαμε στην Θεσσαλονίκη σε μια εποχή που δεν υπήρχε οικονομική ανάπτυξη, αλλά γνωρίζαμε ότι υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης. Είχαμε κάνει και την έρευνά μας ΄ήδη από πριν οπότε είχαμε διαπιστώσει πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο δράσης που το ονόμασε 2030. Ένας από τους στόχους αυτού του σχεδίου ήταν η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της πόλης. Όχι μόνο σε αριθμούς που προφανώς έχουν αυξηθεί αλλά και σχετικά με την διάρκεια που οι τουρίστες επιλέγουν να μείνουν εδώ. Η πραγματοποίηση περισσότερων εκδηλώσεων και το άνοιγμα περισσότερων καταστημάτων / καφέ δίνουν στους τουρίστες λόγους να απολαύσουν περισσότερο χρόνο εδώ και να κλείσουν μια συνολικά μεγαλύτερη διαμονή στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης, παραδείγματα όπως ταινίες του Χόλυγουντ να γυρίζονται εδώ στην πόλη μας δεν είναι τυχαία. Συμβαίνουν ξανά και ξανά επειδή αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου και στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της.