Κεφάλαιο 8 – Η συμφωνία έχει κλείσει και το ακίνητο αγοράστηκε.

Η Θεσσαλονίκη έχει μια αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων με πολλές άμεσες και έμμεσες επιπλοκές. Μερικές από αυτές παρουσιάζουν πλεονεκτήματα για τους επιχειρηματίες ενώ άλλες πλεονεκτήματα για τους επενδυτές.
Σήμερα θα σας αναλύσω ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια των συναλλαγών των ακινήτων – το τελικό στάδιο της συμφωνίας.

Όταν φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη, ήταν σαφές για εμάς ότι οι δυνατότητες αυτής της πόλης είναι τεράστιες. Ωστόσο, σε όλη τη διαδικασία της έρευνας αγοράς μας δεν σκεφτήκαμε να διερευνήσουμε το προφίλ των πωλητών των ακινήτων. Με άλλα λόγια, ερευνήσαμε την αγορά των αγοραστών, τους ενοικιαστές, τις τιμές της αγοράς, τους κανονισμούς και πολλές άλλες σημαντικές πτυχές, αλλά ξεχάσαμε ένα κρίσιμο μέρος. Να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι πωλητές και πώς να τους προσεγγίσουμε.

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί – μα γιατί οι πωλητές να είναι σημαντικοί για εσάς;
Ο λόγος είναι απλός. Έχουν το προϊόν χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας.

Οι πωλητές της Θεσσαλονίκης αλλά και οι ίδιες οι συναλλαγές (που σχετίζονται με την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων και τη μετατροπή τους σε κατοικίες) αποτελούνται από αρκετά κομβικά σημεία τα οποία είναι αλληλένδετα.

Οι πωλητές στη Θεσσαλονίκη συνήθως δεν διαθέτουν επιχειρηματικό υπόβαθρο. Πολλές φορές συμβαίνει να κάθομαι σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων μαζί τους και να συνειδητοποιώ πως η αντίληψή τους για το πως διαδραματίζεται μια επαγγελματική συνάντηση μοιάζει με εικόνες που παίρνουν από ταινίες όπως ο Λύκος της Wall Street ή οποιαδήποτε άλλη ταινία σχετιζόμενη με επιχειρήσεις και διαπραγματεύσεις.

Ένα από τα κύρια προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι ότι ακόμη και οι δική της κάτοικοι χαρακτηρίζουν την πόλη ένα «μεγάλο χωριό». Γεγονός που είναι πολύ αισθητό στον επιχειρηματικό τομέα. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκαζόμαστε να κλείσουμε συμφωνίες με άτομα που δεν διαθέτουν επιχειρηματική κατανόηση, που κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα για εμάς. Ως αποτέλεσμα, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο μήνες.

 

Η έλλειψη προειδοποίησης

Δυστυχώς, η έλλειψη προειδοποίησης στην Ελλάδα έχει συχνά οδηγήσει σε απρόσμενες καταστάσεις. Υπήρχαν φορές που πιστεύαμε ότι είχαμε κλείσει τη συμφωνία, αλλά ο πωλητής παρόλα αυτά εξακολουθούσε να δείχνει το ακίνητο σε άλλους αγοραστές πίσω από την πλάτη μας και στο τέλος ακυρώνονταν η συμφωνία μας.

Φυσικά, καθώς αποκτούμε εμπειρία στην πόλη, δημιουργούμε ολοένα και ισχυρότερα προσχέδια για να προστατευόμαστε από τέτοιου είδους καταστάσεις.

 

Προετοιμασία των εγγράφων για αγορά ή πώληση

Η γραφειοκρατία για την προετοιμασία και των δύο αυτών των εγγράφων δεν είναι απλή. Tις περισσότερες φορές οι πωλητές θα προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και ως εκ τούτου θα χρησιμοποιήσουν έναν φίλο ενός φίλου για να εξαγάγουν τα έγγραφα σε αυτούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έγγραφα που φτάνουν να μην είναι σωστά, οπότε για άλλη μια φορά προκαλούνται σοβαρές καθυστερήσεις.

Για να μην συμβαίνει αυτό, επιλέγουμε να χρηματοδοτούμε εμείς αυτήν την διαδικασία και απαιτούμε να αφαιρεθούν τα έξοδά από την τελική σύμβαση.

 

Μεσίτες

Στα περισσότερα μέρη που γνωρίζω, οι μεσίτες είναι οι συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των 2 μερών. Στη Θεσσαλονίκη από την άλλη, είναι πολύ σπάνιο για έναν μεσίτη να λάβει αποκλειστικότητα. Θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις όπου ακόμη και αν κλείσετε τη συναλλαγή, ο μεσίτης θα συνεχίσει να δείχνει το ακίνητο σε άλλους, μόνο για να βρει μια καλύτερη συμφωνία για τον πωλητή και αργότερα θα ακυρώσει τη σύμβαση μαζί σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε να προβούμε σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου να ενθαρρύνουμε τον πωλητή να αποσύρει το ακίνητο από την αγορά αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία.

 

Εξοικείωση

Το πιο sημαντικό κομμάτι για εμένα είναι η εξοικείωση. Νομίζω ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης είναι καταπληκτική για επενδύσεις, ίσως η καλύτερη ευκαιρία της δεκαετίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε τα προβλήματα της για να ξέρετε πώς να τα αντιμετωπίσετε. Πιστεύω πως αυτό το άρθρο σας βοηθάει να βρείτε τρόπους να κλείσετε καλύτερες συμφωνίες στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

Σας περιμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο,

Gal Rubin