Κεφάλαιο 9 – Ακίνητα προς πώληση. Ποια είναι η τιμή αγοράς;

Οι άνθρωποι άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα από την βιβλική εποχή. Η ιστορικά πρώτη συναλλαγή ακινήτων ήταν η αγορά του πατριάρχη Αβραάμ της σπηλιάς του Machpelah.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι άνθρωποι αγοράζουν γη ο ένας από τον άλλον. Εάν στην αρχαιότητα ο κύριος στόχος ήταν η κατοχή της γης για την ανάπτυξη των βοοειδών και των καλλιέργειών, σήμερα ο στόχος είναι το χτίσιμο κατοικήσιμων περιοχών και γραφείων.

Ένα από τα μόνα πράγματα που πιθανότατα δεν θα επηρεαστούν ποτέ από τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι ότι θα χρειαζόμαστε πάντα μια στέγη πάνω από τα κεφάλια μας. Γεγονός που κάνει την ακίνητη περιουσία να είναι ένα κρίσιμο μέρος στην καθημερινή μας ζωή και πιθανότατα επίσης δεν θα γίνει ποτέ αδιάφορη στο μέλλον.

Τι μας δείχνει αυτό;

Ένα προϊόν του οποίου η αξία δεν εξαφανίζεται ποτέ, πιθανότατα θα καταφέρει με το πέρασμα των χρόνων να διατηρήσει ή να αυξήσει την αξία του μόνιμα. Αν το κοιτάξουμε πιο περιμετρικά, βλέπουμε μια παγκόσμια τάση αύξησης των τιμών των ακινήτων. Αν πριν από 30 χρόνια οι τιμές ήταν Χ, σήμερα είναι Χ+ ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα της περιοχής στην οποία ψάχνετε ακίνητο, τόσο πιο αυξημένες θα είναι οι τιμές.

Αν συγκρίνουμε μέρη όπως το Τελ Αβίβ ή την Νέα Υόρκη, μπορούμε να δούμε ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

 

Οπότε, ποια ακριβώς είναι η τιμή αγοράς;

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι: Η τιμή της αγοράς ενσωματώνει τις μελλοντικές δυνατότητες της περιοχής στην οποία αγοράζουμε ή αναφέρεται στην αξία που έχει το ακίνητο την ημέρα της αγοράς;

Ας ξεκινήσουμε με την πιο βασική απάντηση. Η τιμή της αγοράς είναι η τιμή που καταφέρατε να διαπραγματευτείτε και όχι αυτή που εκτίμησε ο εκτιμητής σας.
Γιατί το λέω αυτό;
Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς οι εκτιμητές δίνουν μια τιμή στο ακίνητο που είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από όσο την περίμεναν. Ιδιαίτερα όταν ο γείτονας από κάτω πούλησε το διαμέρισμα του σε μια διαφορετικό τιμή. Όταν ελέγχουμε τις τιμές των πρόσφατων συναλλαγών, δεν ελέγχουμε την κατάσταση του ακινήτου καθώς η φορολογική αρχή δεν μπορεί να μας πει αν το ακίνητο ανακαινίστηκε πλήρως ή καταστράφηκε κατά τη στιγμή της αγοράς.

 

Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο ερώτημα: Πώς μπορώ να επενδύσω αν δεν ξέρω τι τιμή θα μου προσφέρουν;

Παρακάτω σας αναλύω τα δυο στοιχεία που με βοήθησαν να καταλάβω περισσότερο την αγορά στην οποία βρίσκομαι:

  • – Όσο περισσότερο γνωρίζετε την αγορά, τόσο μεγαλύτερη κατανόηση θα αποκτήσετε. Είναι σημαντικό να βλέπετε όσα περισσότερα διαμερίσματα μπορείτε και να συγκρίνετε τις τιμές αυτών μεταξύ τους. Επίσης είναι σημαντικό να ελέγχετε την κατάσταση του ακινήτου που επισκεπτόσαστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ευκολότερο για εσάς να κατανοήσετε τις αποκλίσεις στην αγορά.
  • – Ενοικιάσεις. Όσο καλύτερα γνωρίζετε τις τιμές ενοικίασης, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να κατανοήσετε τις τιμές πώλησης. Ακόμα κι αν δεν πουλάτε το διαμέρισμα για προσωπική χρήση, αν ξέρετε πώς να παράγετε καλούς αριθμούς, θα είστε σε θέση να το πουλήσετε για επένδυση.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για μια πιο αναλυτική διερεύνηση;   

  • – Έρευνες. Ρωτήστε τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή πόσο νοικιάζουν το σπίτι τους. Ανεβάστε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με προσομοιώσεις στις περιοχές που θέλετε να αγοράσετε και δείτε τι απαντήσεις θα πάρετε.
  • – Σύγκριση. Δημιουργήστε μια σύγκριση μεταξύ όλων των διαμερισμάτων στην αγορά προς πώληση με απόσταση έως και 1 χιλιόμετρο από το εν λόγω ακίνητο. Χωρίς όμως να ξεφύγετε σε άλλες επενδυτικές περιοχές. Και αυτό γιατί στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, τα 500 μέτρα μπορούν να σας μεταφέρουν σε μια περιοχή με εντελώς διαφορετική κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Έτσι, αν επρόκειτο να συγκρίνατε ακίνητα από διαφορετικές περιοχές, θα είχατε λάθος αποτέλεσμα.
  • – Γνωρίστε το προϊόν. Κατανοήστε το συγκεκριμένο προϊόν που αναζητάτε και συγκρίνετέ το με άλλα. Μέγεθος; Βαθμός ανακαίνισης; Μπαλκόνια; Ασανσέρ; κ.λπ.

 

Αν μάθετε να βλέπετε τις συμφωνίες με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να κατανοήσετε τις τιμές της αγοράς και να κάνετε καλύτερες συμφωνίες, σχεδόν όπως ο ίδιος ο Αβραάμ.

 

 

Καλή τύχη,

 

Γκαλ Ρούμπιν